Wat te doen bij slaapproblemen tijdens de zwangerschap
8 min. leestijd

Wat te doen bij slaapproblemen tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen ervaren slaapproblemen tijdens hun zwangerschap. Dat is natuurlijk niet zo gek. Er gebeurt van alles in je lichaam en dat merk je. Nachten worden onderbroken door vaak plassen, kramp in je kuiten, tintelende handen of het lukt je gewoon niet goed meer om een lekkere slaaphouding te vinden.

Er zijn echt ontzettend veel redenen waarom het slapen tijdens je zwangerschap niet altijd goed lukt. Sommige klachten kun je natuurlijk niet vermijden, toch zijn er gelukkig voldoende mogelijkheden om je slaapprobleem te verminderen.


De drie trimesters van je zwangerschap


 Een zwangerschap bestaat uit drie trimesters. Slaapproblemen kunnen in alle fases voorkomen, maar waarom zwangere vrouwen last hebben van slaapproblemen kan per fase verschillen. Hieronder zie je een overzicht van de drie trimesters.


Niet kunnen slapen tijdens het eerste trimester van je zwangerschap


 
Je bent nog maar net zwanger en direct merk je al dat er iets verandert in je slaappatroon. Toch kijken veel vrouwen hier altijd nog van op. Zij verwachten dat slechter slapen meestal pas ontstaat als je verder bent in de zwangerschap. Dan gaat namelijk pas die dikke buik in de weg zitten.


Slechter slapen door hormonale veranderingen


 Maar helaas ervaren de meeste vrouwen al in het eerste trimester slaapproblemen. Dit komt door de hormonale veranderingen. Het hormoon progesteron neemt toe en hierdoor ga je onrustiger slapen. Je zult merken dat je meer woelt en ook mentaal ben je ‘s nachts aan het verwerken. Je leven gaat een andere wending nemen en dat is nou eenmaal best spannend.


Kwaaltjes eerst twaalf weken


Duidelijke kwaaltjes die in het begin van een zwangerschap optreden zijn ochtendmisselijkheid en het trekken van je buik. Meestal duurt dit tot de twaalfde week. In die periode gaat je stemming ook behoorlijk op en neer en kun je problemen ervaren met je bloedsomloop en vermoeidheid. Dit alles zorgt ervoor dat je slecht slaapt tijdens de eerste periode van je zwangerschap.


Liggen en ontspannen


In deze periode heeft jouw lichaam veel rust nodig. Dat hoeft niet altijd slaap te betekenen. Juist omdat dit niet altijd even goed lukt, is het verstandig om tijd vrij te maken om even te gaan liggen. Hierdoor zul je merken dat je wat meer ontspannen wordt.


Slecht slapen tijdens tweede trimester van je zwangerschap


Als je zwangerschap vordert, zul je merken dat je je meer bewust wordt van je lichaam en van je buik. Hierdoor slaap je doorgaans wat lichter en kun je het gevoel hebben dat je veel meer ligt te draaien en woelen in bed. Vaak is dat echter niet zo.


"Ik had tijdens mijn zwangerschap opeens dat ik er 3 keer per nacht uit moest om te plassen"

Vaak plassen


In deze fase groeit je baarmoeder flink en deze duwt dan ook je blaas uit je bekken omhoog. De blaasbodem en  -hals worden hierdoor enigszins gestrekt. Je zult daarom veel eerder aandrang voelen om te plassen. Je nachtrust kan dus behoorlijk verstoord raken doordat je meerdere keren per nacht naar het toilet moet.


Veel dromen


Tenslotte ga je in het tweede trimester veel meer dromen. Je kunt zeker slecht slapen tijdens je zwangerschap als je veel en levendig droomt. Deze dromen kunnen soms echt heel vreemd zijn. Je hoeft je daar echter geen zorgen over te maken.


Slapeloosheid tijdens zwangerschap in derde trimester


Voor de meeste vrouwen is slapen in het derde trimester het moeilijkste. Veel voorkomende klachten die optreden in de laatste fase van je zwangerschap zijn:

  • Rugpijn
  • Hoofdpijn
  • Brandend maagzuur
  • Slaapapneu
  • Verstopte neus
  • Spierpijn
  • Rusteloze benen
  • Jeukende huid
  • Bekkenpijn

En natuurlijk die steeds groter groeiende buik waarin de bewegingen van jouw kindje ook steeds krachtiger worden.


Vijf tot zes keer per nacht naar toilet


Al deze klachten en het schoppen van jouw kleintje kunnen ervoor zorgen dat goed slapen tijdens je zwangerschap een echte uitdaging is geworden. De druk op je blaas wordt nog heviger. Deze keer door je baby die steeds groter wordt en druk uitoefent op jouw blaas. In deze fase worden je nieren als je ligt ook nog eens overactief. Sommige vrouwen gaan in het derde trimester van hun zwangerschap dan ook wel vijf tot zes keer hun bed uit om te plassen.


Negen van de tien vrouwen


Ik weet dat het een schrale troost is, maar negen van de tien vrouwen slapen slecht in het derde trimester van hun zwangerschap. Zorg in deze fase dus vooral dat je werkt aan ontspanning. Natuurlijk is dit belangrijk gedurende je hele zwangerschap, maar vooral in deze laatste fase. Wat jou hierbij goed kan helpen is mijn gratis Hypnobirth mp3.


Gratis Hypnobirth mp3 voor meer ontspanning


Rust en ontspanning zijn zo belangrijk in jouw zwangerschap. In deze jachtige maatschappij kan het moeilijk zijn om dat te vinden. Terwijl juist een ontspannen lichaam zich beter kan overgeven aan slaap. Mijn gratis ontspannen Hypnobirth mp3 kan jou helpen. Je kunt hier in elke fase van je zwangerschap onbeperkt naar luisteren waar en wanneer jij maar wilt. Ik garandeer je dat je door het luisteren meer ontspanning zult ervaren. Veel zwangere vrouwen zijn er echt beter door gaan slapen. Je kunt hier gratis toegang krijgen tot de mp3.


Tips beter slapen tijdens zwangerschap


Zoals ik al eerder in dit blog schreef, kun je klachten natuurlijk niet altijd vermijden. Maar zijn er wél mogelijkheden om  je slaapprobleem te verminderen. Naast mijn mp3 geef ik je hieronder graag nog een aantal tips om beter te slapen tijdens je zwangerschap.


10 tips tegen slapeloosheid tijdens je zwangerschap

Hieronder heb ik tien goede tips verzameld die jou helpen je nachtrust te verbeteren nu je zwanger bent. Natuurlijk zijn deze buiten je zwangerschap ook heel nuttig.


Vaste bedtijden


Op vaste tijden naar bed gaan is heel belangrijk als je last van slapeloosheid hebt. Probeer daarom een vast ritme te creëren. Als jouw kleintje er straks is, zul je merken dat hij of zij het ook heel goed doet op ritme. Probeer daarom iedere avond op dezelfde tijd naar bed te gaan, maar ook iedere ochtend op dezelfde tijd op te staan. Tevens is het belangrijk dat je iets doet wat ontspant vóórdat je naar bed toegaat.


slapen zwangerschap

Lekker slapen; een fijne houding


Zorg ervoor dat je lekker kunt slapen tijdens je zwangerschap. Dus maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk. Een prettige houding als je zwanger bent is de zijligging. Maak hierbij gebruik van een zwangerschapskussen. Door dit kussen is het mogelijk om een perfecte houding aan te nemen als je in bed ligt. Je zult merken dat je nachtrust hierdoor verbetert. Door het ergonomische ontwerp is een zwangerschapskussen ook heel fijn bij rug- of heupklachten.


Het zwangerschapskussen zorgt ervoor dat je een optimale ondersteuning hebt vanaf je hals, langs je wervelkolom tot aan je heupen. Tevens zit er nog een mooi voordeel aan voor jouw baby. Hij of zij wordt door jouw houding gestimuleerd om een optimale geboortepositie aan te nemen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw bevalling sneller verloopt en minder pijnlijk zal zijn.


Vermijd blauw licht


Het is misschien een open deur, maar toch is het voor velen van ons nog een behoorlijke valkuil. Het gebruik van een mobiele telefoon, laptop of IPad vlak voor het slapengaan is gewoon niet goed! Probeer daarom echt minstens één uur (het liefst twee uren) voordat je gaat slapen alle apparaten uit te zetten. Het blauwe licht wat hier vanaf komt kan het circadiaans ritme (het 24-uurs ritme) van je lichaam verstoren. Hierdoor wordt het moeilijker om snel in slaap te vallen en lukt het ook niet goed om de hele nacht door te slapen.


Warm bad


Een heerlijk warm bad maakt jou lekker slaperig. Het kan dus een goed idee zijn om zo nu en dan voor het slapengaan een warm bad te nemen. Let overigens wel op dat de temperatuur niet heel hoog is. Dit kan vervelend zijn voor jouw baby. Zeker in het begin van je zwangerschap is het belangrijk om uit te kijken met heel heet water. Bubbelbaden kun je voor de zekerheid beter vermijden.


Sporten en bewegen


Het is heel belangrijk om te blijven bewegen tijdens je zwangerschap. Als je buik zwaarder gaat worden, kan sporten natuurlijk lastig worden. Het kan ook zijn dat je tijdelijk moet stoppen met jouw favoriete sport omdat deze gevaarlijk is voor jouw baby. Maar zorg echt dat je blijft bewegen. Zwemmen en wandelen zijn goede alternatieven en zeer geschikt voor zwangere vrouwen. Overdag actief bezig zijn, zorgt absoluut voor een betere nachtrust. De hele dag op de bank hangen is verleidelijk, maar doe het niet!


Vermijd stress


Slapen en stress gaat echt niet samen. Voor een gezonde nachtrust is het belangrijk dat je lekker ontspannen bent. Maar stress is soms onvermijdelijk. Vooral ’s nachts kan er van alles door je hoofd gaan spoken. Wat moet je allemaal nog regelen voor de kleine komt? Hoe zal de bevalling gaan? Hoe gaat je nieuwe leven eruit zien? Zoveel vragen kunnen door je hoofd spoken. Probeer echte regeldingen samen te vatten en zet ze op een lijstje. Zo krijg je overzicht en rust in je hoofd. Voor totale ontspanning en het verminderen van stress raad ik je graag mijn gratis Hypnobirth mp3 aan.


Eten en drinken


Wat je eet en drinkt kan wel degelijk invloed hebben op jouw slaappatroon. Probeer overdag vooral veel water te drinken. Let er echter wel op dat je hier rond 19.00 uur mee stopt. Je loopt anders weer het risico dat je in de nacht heel vaak moet plassen. Cafeïne kun je beter nog veel eerder op de dag mee stoppen. Het liefst voor 14.00 uur. Probeer bij het eten dit vooral langzaam te doen. Op deze manier heb je minder last van brandend maagzuur. Het kan zijn dat je ’s avonds laat nog trek hebt, neem dan een lichte snack.  


Optimale omstandigheden slaapkamer


Het is belangrijk dat je slaapkamer in orde is. Dat betekent: koel, donker en stil. Goed slapen tijdens je zwangerschap lukt veel beter als de omstandigheden ideaal zijn. Je kunt eventueel in de badkamer een klein lichtje laten branden voor je nachtelijke toiletbezoeken. Fel licht aanzetten midden in de nacht geeft jouw lichaam een signaal van wakker worden. Het is ook goed om de luchtvochtigheid in je slaapkamer eens te controleren.


Beddengoed


Let erop dat wat je gebruikt van natuurlijk materiaal is, zoals bijvoorbeeld katoen. Denk hierbij aan je dekbed, hoeslaken, kussensloop, maar ook je pyjama. Andere materialen, zoals polyester of synthetisch kunnen veel eerder broeierig aanvoelen. En juist tijdens je zwangerschap heb je het sneller warm.


Oefeningen


Je kunt voor het slapengaan ademhalingsoefeningen doen of mediteren. Hierdoor zul je in een ontspannen staat komen en beter slapen. Als je je volledig focust op je ademhaling lukt het veel beter om alles los te laten. Er zijn genoeg apps te vinden die deze oefeningen aanbieden.


Veel vrouwen hebben baat bij 3 Keys Hypnobirth audio’s


Het is nu eenmaal een gegeven dat veel vrouwen slecht slapen tijdens hun zwangerschap. Maar dat betekent niet dat je je daar maar bij moet neerleggen. Er zijn genoeg mogelijkheden om de omstandigheden optimaler te maken. Dit kun je doen met de tips die hierboven staan, maar je kunt er ook voor kiezen om meer ontspanning en rust in je lichaam te ervaren. Met een ontspannen lichaam val je sneller in slaap en slaap je dieper waardoor je niet of veel minder vaak wakker wordt in de nacht.


Gratis Hypnobirth ontspannings mp3


Mijn Hypnobirth mp3 heeft al heel veel vrouwen met slaapproblemen geholpen. Zij ervaren door het luisteren veel meer rust en ontspanning. En dit is niet alleen goed voor je nachtrust, maar komt je zwangerschap ook ten goede. Dit alles leidt er toe dat je met veel meer rust en vertrouwen je bevalling tegemoet gaat en deze voorspoediger verloopt. Doe er je voordeel mee! Ik wens je een fijne nachtrust toe.


Ja, ik wil toegang tot de gratis Hypnobirth mp3 >>

Over de schrijver
Reactie plaatsen