Vermoeidheid tijdens je zwangerschap
7 min. leestijd

Vermoeidheid tijdens je zwangerschap

Vermoeidheid tijdens je zwangerschap

Wat heerlijk dat je zwanger bent! Een bijzondere en spannende periode. Natuurlijk wil je enorm genieten van je zwangerschap, maar soms lukt dat niet optimaal. Dat is echt niet heel gek. Je bent zeker niet de enige vrouw die zo nu en dan eens lekker klaagt. Er gebeurt nogal wat in jouw leven, en helemaal in je buik. Al deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je geregeld vermoeidheid ervaart tijdens je zwangerschap.


Kenmerken van vermoeidheid bij zwangere vrouw

Gelukkig is vermoeidheid tijdens de zwangerschap heel normaal. De ervaringen kunnen echter wel per vrouw verschillen. Sommige vrouwen hebben niet veel last van vermoeidheid, of de vermoeidheid is in het begin van de zwangerschap juist extreem en ebt later weg. Maar hoe het jou ook beïnvloedt, vermoeidheid tijdens de zwangerschap kan over het algemeen worden gekenmerkt door:

 • Moeite met opstaan in de ochtend
 • Moeite om de dagelijkse taken te voltooien
 • Moeite met concentreren
 • Een constant vermoeid gevoel hebben gedurende de dag
 • Prikkelbaarheid
 • Zwak voelen

hoofdpijn tijdens je zwangerschap

Wanneer begint zwangerschapsvermoeidheid?

Zwangerschapsvermoeidheid kan al een week na de bevruchting beginnen. Voordat je een zwangerschapstest doet, kan dit dus al een vroeg teken van zwangerschap zijn. Het is vervolgens heel normaal dat je de eerste twaalf weken vermoeidheid ervaart tijdens je zwangerschap. Dit kan mild zijn, maar soms ook heel heftig. Sommige vrouwen hebben echt het idee dat ze instorten. Het is overigens niet vreemd als je je bedenkt dat er nieuw leven in jou groeit. Dat kost nou eenmaal veel energie. 


Vermoeidheid neemt af na drie tot vier maanden

Gelukkig is er ook goed nieuws; na de eerste drie tot vier maanden neemt de vermoeidheid af. Je lichaam is gewend aan alle veranderingen en daardoor krijg jij nieuwe energie. Geniet hier goed van, want in de laatste twee maanden komt vermoeidheid vaak weer terug. Ook dat is niet vreemd. Je draagt inmiddels een heel gewicht mee en slapen met zo’n dikke buik kan een stuk lastiger worden.


slapeloosheid zwangerschap

Tips tegen slapeloosheid

Onlangs heb ik een blog geschreven over slapeloosheid tijdens de zwangerschap. Hierin geef ik onder andere tien tips tegen slapeloosheid. Je kunt het blog “Wat te doen bij slaapproblemen tijdens de zwangerschap” hier lezen.


Waarom ben ik zo moe tijdens mijn zwangerschap?

Heb jij jezelf dit weleens zuchtend afgevraagd? Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Vermoeidheid heeft een enorme impact. Je voelt je misschien wel de hele dag doodmoe en valt als je naar bed gaat meteen in een diepe slaap. Maar helaas voelt het de volgende ochtend alsof je nog net zo moe bent als de avond ervoor. Er zijn zelfs vrouwen die op hun werk zitten te knikkebollen. 

Waarom je zo moe bent, heeft een aantal oorzaken. Hieronder zie je een overzicht:

Oorzaken van vermoeidheid tijdens de zwangerschap

 • Verhoogde niveaus van oestrogeen en progesteron
 • Lagere bloeddruk en bloedsuikerspiegel
 • Verhoogde doorbloeding
 • Verstoorde slaap
 • Problemen met de spijsvertering
 • Ochtendmisselijkheid
 • Stress en/of angst
 • Vaak moeten plassen
 • Maagzuur
 • Rug-, heup- en bekkenpijn


Veel veranderingen in je lichaam tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap vinden er nogal wat hormonale veranderingen plaats. Maar ook

de functie en structuur van bijna ieder orgaan in je lichaam verandert, alsmede de samenstelling en hoeveelheid bloed. Tot slot verandert onder invloed van zwangerschapshormonen ook nog eens de werking van je longen, nieren en urinewegen, én je spijsvertering en stofwisseling. Als je dit zo allemaal leest, is het dus niet zo verwonderlijk dat je af en toe doodmoe bent. Heel simpel kun je zeggen: Je voelt je moe omdat je een baby laat groeien.


Wat te doen bij vermoeidheid tijdens je zwangerschap

Natuurlijk weet je dat het erbij hoort. Toch is het heel menselijk dat je het af en toe helemaal zat bent. De vermoeidheid kan jou echt opbreken. Je hebt misschien een korter lontje en baalt ervan dat niet alles meer lukt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de vermoeidheid tijdens je zwangerschap te verminderen. Hieronder geef ik je vijf tips.


medicatie supplementen zwangerschap

5 tips bij vermoeidheid tijdens zwangerschap


1-Eet gezonde voeding en drink veel

Het is belangrijk dat je tijdens je zwangerschap evenwichtige voeding eet. Dit is een kleurrijke waaier van vruchten en groenten en een mix van koolhydraten en proteïnen. Vermijd dan ook zwaar en moeilijk verteerbaar voedsel, en kies vooral voor veel fruit en groenten. Voor wat betreft drinken is het advies om minimaal twee liter per dag te drinken. Het liefst water, maar je kunt dit ook afwisselen met ongezoete kruidenthee of een lekkere smoothie. Neem liever geen sappen. Hier zit fructose in en dat kun je beter vermijden als je moe bent.

2-Neem voldoende pauzes

Je lichaam liegt nooit. Luister hier dus goed naar. Is het echt even teveel? Neem dan een pauze. Als het mogelijk is, is een dagelijks middagdutje een heerlijk moment om weer even je batterijen op te laden. Probeer ook op tijd naar bed te gaan, maar zoek daarin wel een goede balans. Te veel slapen kan ook weer voor vermoeidheid zorgen.

3-Zorg voor veel zuurstof

Bij vermoeidheid tijdens de zwangerschap kan zuurstof een belangrijke rol spelen. Ga dus veel naar buiten. Als je voldoende zuurstof op kunt nemen, werkt dat goed tegen vermoeidheid. Je kunt gedurende de dag korte momenten naar buiten gaan. Even een wandeling, een pauze in het park of buiten eten in plaats van binnen. Het helpt allemaal om je energieker te voelen.

4-Zorg voor voldoende beweging

Tijdens je zwangerschap kun je op een veilige manier zeker nog een aantal sporten beoefenen. Zo kun je denken aan wandelen, yoga of zwemmen. Het is een ideale manier om vermoeidheid tijdens je zwangerschap te verdrijven. Door te bewegen, breng je namelijk jouw bloedsomloop op gang.

5-Stimuleer je bloedsomloop

Een goede bloedsomloop is heel belangrijk. Start je dag dus meteen met het op gang brengen hiervan. Dat kan door wisseldouches met warm en lauw water. Vlak voordat je stopt, spoel je je kuiten nog even af met koud water. Je zult merken dat je hierdoor met een fit gevoel de dag start.


Waarom blijf ik vermoeidheid voelen tijdens mijn hele zwangerschap?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, verdwijnt de vermoeidheid meestal vanzelf na de eerste drie of vier maanden. Maar helaas zijn er ook vrouwen die vermoeidheid voelen tijdens hun hele zwangerschap. Zij reageren dan toch weer anders op het zwangerschapshormoon. Het kan zijn dat een vrouw daar extreem lusteloos van wordt.


Tekort aan ijzer of vitaminen

Gaat de vermoeidheid tijdens jouw zwangerschap ook maar niet over? Probeer het dan in ieder geval te accepteren. Bedenk dat het tijdelijk is en je het voor een heel goed doel doet. Je kunt overigens wel aan je huisarts of verloskundige vragen of je ijzergehalte eens getest mag worden. Een tekort aan ijzer kan zeker voor vermoeidheid zorgen. Je kunt ook overwegen om tijdelijk multivitaminen te slikken. Koop dan wel hoogwaardige supplementen zodat je verzekerd bent  van een veilig product zonder nare toevoegingen. Let ook vooral goed op dat je kiest voor multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen.


ontspannen hypnobirth sessies luisteren

Vermoeidheid bestrijden met behulp van gratis Hypnobirth luister sessie

Wat ik jou als gecertificeerd 3Keys Hypnotherapeut graag wil aanraden, is mijn gratis Hypnobirth Ontspannings luister sessie. Door het beluisteren van de audio’s ga je meer rust en ontspanning ervaren. Het is bewezen dat Hypnotherapie kan helpen bij kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Dus zeker ook bij vermoeidheid. Je hebt onbeperkt online toegang en kunt de audio’s luisteren waar en wanneer jij dat wilt. Het is een heel effectieve manier om je vermoeidheid de baas te worden en meer energie te ervaren. Omdat het absoluut geen kwaad kan, is het natuurlijk altijd het proberen waard. Je kunt hier toegang krijgen tot mijn gratis sessie.


Ongemak tijdens zwangerschap

Als 3Keys gecertificeerd Hypnotherapeut help ik vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden. Maar mijn werk stopt  niet als zij eenmaal zwanger zijn. Juist in deze nieuwe fase kan er veel ongemak ontstaan. Denk aan de beruchte zwangerschapskwaaltjes, maar ook aan mentale problemen. Vooral als je zwanger bent geworden na heel lang wachten, na een of meerdere miskramen of na een intensief IUI of IVF traject, kun je je behoorlijk zorgen maken om je zwangerschap.


Snel de vermoeidheid tijdens je zwangerschap verminderen

Vermoeidheid tijdens je zwangerschap komt bijna altijd door lichamelijk ongemak of zorgen. Het zou heel fijn zijn als het jou lukt om hier beter mee om te gaan. Maar het is niet eenvoudig om zoiets helemaal in je eentje op de rit te krijgen. Ik wil jou daar graag bij helpen. Met mijn 3Keys Hypnobirth Online Cursus ervaar je minder zorgen en lukt het om meer te genieten van je zwangerschap. Deze cursus kun je heerlijk in je eigen vertrouwde omgeving volgen. En gewoon op de tijden dat het jou uitkomt. Extra leuk is dat deze ook geschikt is voor jouw bevalling en kraamtijd. Voordelen 3Keys Hypnobirth Online Cursus

Wil je af van die vreselijke vermoeidheid en weer genieten van je zwangerschap? Dan kan deze cursus jou echt helpen. Naast het bestrijden van vermoeidheid, kent deze cursus nog tal van andere voordelen. Hierbij kun je denken aan:

 • Ontspannen en genieten
 • Ondersteuning tijdens je bevalling (zowel natuurlijk als medisch)
 • Verminderen van pijn en kwaaltjes
 • Voorbereiding op een bevalling die jij wenst
 • Helpt bij herstel na bevalling (zowel fysiek als emotioneel)


Ja, ik wil van mijn vermoeidheid en andere kwaaltjes af! Klik hier voor meer informatie >>


Over de schrijver
Reactie plaatsen