Hoofdpijn tijdens je zwangerschap
7 min. leestijd

Hoofdpijn tijdens je zwangerschap

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende ongemakken tijdens de zwangerschap. Het kan op elk moment optreden, maar komt het meeste voor tijdens het eerste en derde trimester. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 39 procent van de zwangere vrouwen last heeft van pijn in het hoofd gedurende hun zwangerschap. Als jij nu zwanger bent en hoofdpijn hebt, ben je dus echt niet de enige. Je kunt de pijn wel anders ervaren dan normaal. Gelukkig zijn de meeste hoofdpijnen tijdens een zwangerschap niet schadelijk.


Soorten hoofdpijn als je zwanger bent


 In de meeste gevallen is hoofdpijn als je zwanger bent een primaire hoofdpijn. Dit betekent dat deze pijn vanzelf weer overgaat. Het is dan ook geen teken of symptoom van een andere aandoening of van een complicatie tijdens je zwangerschap. Er zijn drie soorten primaire hoofdpijn:

 • Spanningshoofdpijn
 • Clusterhoofdpijn
 • Migraineaanvallen


Hoofdpijn of migraine tijdens je zwangerschap altijd melden


 Ongeveer 25 procent van alle hoofdpijn die voor komt tijdens een zwangerschap gaat om spanningshoofdpijn. Indien jij chronische hoofdpijn of migraine hebt, is het verstandig dit te melden bij je huisarts of verloskundige. Ook als je in het verleden migraine hebt gehad, is het goed om dit aan hem of haar door te geven.


Migraine en complicaties


 Indien je bekend bent met migraineaanvallen, kan het zijn dat deze in jouw zwangerschap wegblijven. Echter is migraine ook in verband gebracht met complicaties die later in de zwangerschap of na de geboorte van jouw baby optreden. Daarom is het dan ook belangrijk dat jouw huisarts of verloskundige hiervan op de hoogte is.


Secundaire hoofdpijn


 Secundaire hoofdpijn is een ander soort hoofdpijn. Dit wordt veroorzaakt door een complicatie tijdens je zwangerschap. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een hoge bloeddruk. Vaak zie je het ook door een verkeerde houding tijdens de laatste weken van een zwangerschap. Je buik wordt steeds zwaarder en ongemerkt kun je een verkeerde houding aannemen. Hierdoor kun je pijn in je hoofd krijgen.

hoofdpijn tijdens je zwangerschap

Wat veroorzaakt hoofdpijn als je zwanger bent?


 Door hormonale veranderingen en een hoger bloedvolume tijdens het eerste trimester van je zwangerschap kan er vaker hoofdpijn ontstaan. In de meeste gevallen gaat het dan om spanningshoofdpijn. Deze pijn voel je aan beide kanten van je hoofd als een drukkende pijn. Het kan ook zijn dat je pijn voelt aan de achterkant van je nek.


Gevoelig voor spanningshoofdpijn


 Sommige mensen zijn erg gevoelig voor spanningshoofdpijn. Als jij dit ook bent, loop je helaas een grotere kans dat je deze spanningshoofdpijn vaker zult ervaren tijdens je zwangerschap. Deze pijn kan erger worden als je veel last hebt van stress, een slechte houding of als je problemen krijgt met je ogen. Andere oorzaken van hoofdpijn tijdens je zwangerschap kunnen zijn:

 • ü Slaapgebrek
 • Spanning
 • Lage bloedsuikerspiegel
 • Slechte voeding
 • Minder cafeïne inname
 • Ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken
 • Uitdroging
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Gevoeligheid voor licht
 • Kwaaltjes die zich opstapelen. (Misselijkheid en vermoeidheid kunnen bijvoorbeeld hoofdpijn veroorzaken)


Hoofdpijn in het derde trimester van je zwangerschap


 Als je hoofdpijn ervaart in de laatste fase van je zwangerschap, heeft dat meestal te maken met je houding en met spanning. Door het extra gewicht dat je meedraagt, kan het zijn dat je een slechte houding gaat aannemen. Een verkeerde houding kan pijn in het hoofd veroorzaken. In het derde trimester kan pijn in je hoofd ook ontstaan door de aandoening pre-eclampsie. Dit betekent dat jouw bloeddruk te hoog is. Verderop in dit artikel lees je daar meer over.


Hoe kan ik hoofdpijn tijdens mijn zwangerschap voorkomen?


 Pijn in je hoofd is natuurlijk altijd vervelend, maar helemaal als je zwanger bent. Je wilt lekker genieten, maar met pijn lukt dat nou eenmaal een stuk minder. Je kunt jouw kans op hoofdpijn tijdens je zwangerschap verkleinen. Hieronder heb ik een aantal tips voor je verzameld.


hoofdpijn tijdens je zwangerschap

5 tips tegen hoofdpijn als je zwanger bent1- Eten en drinken
 Het is belangrijk dat je gedurende de dag genoeg blijft drinken. Als je een tekort aan vocht hebt, kun je hoofdpijn krijgen. Het advies is om minimaal twee liter per dag te drinken en natuurlijk het liefst water. Eet ook regelmatig iets. Als je bloedsuikerspiegel te laag wordt, kan dat ook voor pijn in je hoofd zorgen. Vermijd echter wel suikers; dus beperk het eten van koek en snoep. Suikers zorgen namelijk voor een tijdelijke piek in je bloedsuikerspiegel. Als deze daarna weer zakt, geeft dat hoofdpijn als gevolg.

Eetdagboek
 Naast het beperken van koek en snoep is het belangrijk dat je goed op je voeding let. Er zijn namelijk producten wat hoofdpijn uitlokt. Voorbeelden hiervan zijn: zuivel, chocolade, kaas, gist en tomaten. Je kunt eens een tijdje opschrijven wat je eet en een aantekening maken wanneer je hoofdpijn hebt. Zo ontdek je misschien waar je gevoelig voor bent en kun je dat voorlopig beter even laten staan.

2- Voldoende bewegen
 Lekker bewegen is sowieso heel gezond, maar helemaal tijdens je zwangerschap. Je blijft op deze manier goed in conditie en voor je geest is het ook nog eens heel goed. Bewegen zorgt ervoor dat je minder stress ervaart, beter slaapt en je fitter voelt. Hierdoor verklein je absoluut de kans op hoofdpijn.

3- Rustige omgeving
 Als je in een ruimte bent waar het heel druk is, zal er automatisch ook veel lawaai zijn. Dit zijn de triggers voor een zeer hoofd. Als je daar snel last van hebt, is het verstandig om dit soort ruimtes vaker te vermijden. Kies voor jezelf en zoek een rustig plekje op.

4- Relaxen
 Hoe druk het leven ook is, hoeveel je ook moet doen, zoek echt regelmatig even een momentje voor jezelf. Stress en vermoeidheid zorgen nou eenmaal voor hoofdpijn. Misschien kun je proberen eens te mediteren of maak een fijne wandeling in de natuur. Ook een warm bad kan heel relaxed zijn. Gewoon even helemaal niets ‘moeten’, daar help je jezelf enorm mee.

5- Frisse lucht
 De frisse buitenlucht kan echt wonderen doen. Zit je de hele dag binnen in een warme en benauwde ruimte? Daar kun je écht pijn van in je hoofd krijgen. Haal gerust af en toe even een frisse neus.


Hoe kan ik de klachten van hoofdpijn tijdens mijn zwangerschap verminderen?


 Op het moment dat je hoofdpijn hebt, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Daarom heb ik ook een aantal tips voor je om de klachten iets draaglijker te maken. Je leest ze hieronder.


4 tips om klachten van hoofdpijn tijdens je zwangerschap te verminderen


1- Even gaan liggen met een ice-pack
 Zoek een rustige omgeving op en ga even liggen. Je kunt je ogen sluiten en met behulp van een koud kompres op je hoofd proberen de pijn van je af te laten glijden. Het kan ook fijn zijn om iets warms in je nek te leggen.

2-Hoofd masseren
 Probeer te voelen waar de pijn in je hoofd het ergst is. Je kunt op die plekken met je vingertoppen je hoofd masseren.

3-Beweeg in frisse lucht
 Ga naar buiten en loop even een rondje. Lichaamsbeweging in combinatie met frisse lucht is een goed medicijn tegen hoofdpijn.

4-Eet en drink genoeg
 Zorg dat je voldoende eet en drink. Door verkeerde voeding kun je hoofdpijn krijgen, maar dit kan ook zeker gebeuren als je niet voldoende hebt gegeten en gedronken.


Hoofdpijn door hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap


 Eerder heb je kunnen lezen dat hoofdpijn ook kan ontstaan door pre-eclampsie. Deze aandoening wordt meestal zwangerschapsvergiftiging genoemd. Het is een gevaarlijke aandoening die gepaard gaat met een hoge bloeddruk en hoofdpijn. Ben je bekend met een hoge bloeddruk en heb je erg veel last van pijn in je hoofd, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts of verloskundige.


Andere symptomen van zwangerschapsvergiftiging


 Naast een hoge bloeddruk en hoofdpijn kunnen er ook andere klachten ontstaan. Het is belangrijk dat je ook met deze klachten zo snel mogelijk aan de bel trekt. De symptomen zijn:

 • Pijn in je buik (dat kan bovenin of aan de zijkant zijn)
 • Pijn in je rug (of boven in je rug)
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Trekkingen van armen en benen
 • Sterretjes zien of wazig zien
 • Vocht vasthouden (dikker gezicht, handen of enkels)


Gevaarlijke situatie voor jou en je baby


 Alhoewel hoofdpijn als je zwanger bent meestal niet schadelijk is, kan dat in combinatie met een te hoge bloeddruk dus wel zo zijn. Klachten die duiden op een zwangerschapsvergiftiging treden meestal op na de twintigste week van de zwangerschap. Medische hulp is in dat geval echt noodzakelijk. Bepaalde organen kunnen namelijk niet meer goed functioneren. Dit is voor jou én voor jouw baby een gevaarlijke situatie.


slapen zwangerschap

Zwanger en hoofdpijn? Vind rust en ontspanning!


 De tips eerder in dit blog kunnen zeker bijdragen aan minder pijn in je hoofd. Maar wat ik vaak hoor en zie, is dat veel vrouwen het meeste moeite hebben met het vinden van rust en ontspanning. Bewegen, letten op de voeding, om de nachtrust denken … het lukt ze allemaal best goed. Maar echt ontspanning zit er niet in. En dat is zo zonde! Want met meer rust en ontspanning zou je veel minder of zelfs geen last hebben van pijn in je hoofd.


Gratis 3Keys Hypnobirth mp3


 Hoofdpijn als je zwanger bent is gewoon heel onprettig. De een heeft hier natuurlijk meer last van dan de ander. Ben jij echter zo’n pechvogel die veel hoofdpijn heeft tijdens de zwangerschap? Vind dan meer rust en ontspanning met mijn gratis 3Keys Hypnobirth mp3. Je krijgt onbeperkt online toegang en kunt de mp3 luisteren waar en wanneer jij dat wilt.


Genieten van zwanger zijn zonder hoofdpijn


 3keys Hypnobirthing helpt je invloed uit te oefenen op lichaam mind en spirit, via het onderbewuste. Dit wordt ook wel zelfhypnose genoemd. Het is zo eenvoudig en ontspannen als een geleide meditatie, maar gaat vele lagen dieper. En het werkt zelfs als jij denkt dat je (nog) niet goed bent in meditatie. Door het luisteren naar de begeleidende mp3 ga jij steeds meer rust en ontspanning ervaren en bovendien werkt het ook nog eens goed tegen kwaaltjes. Meer rust en ontspanning en minder kwaaltjes zorgen ervoor dat jouw hoofdpijn verdwijnt en jij kunt genieten van je zwangerschap!


Ja, ik wil gratis toegang tot de 3Keys Hypnobirth mp3 >> 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen