Alle tips tegen zwangerschapsmisselijkheid op een rij
6 min. leestijd

Alle tips tegen zwangerschapsmisselijkheid op een rij

Zwangerschapsmisselijkheid is wel de bekendste kwaal als je zwanger bent. Het lijkt zo grappig als je het in de film ziet, tot je het zelf ervaart. Van een misselijk gevoel tot extreem overgeven en afvallen. In dit blog heb je alle goede tips op een rijtje om er zo snel mogelijk van af te komen.

Hoe voelt zwangerschapsmisselijkheid?

Bij de een is het slechts een misselijkheid of het niet kunnen verdragen van bepaalde voedsel geuren waardoor braak neigingen ontstaan. Soms is het overgeven in de ochtend en in enkele gevallen is het gedurende de hele dag. Vrouwen kunnen zich er ook ziek en vermoeid door voelen.

De oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid

Het HCG hormoon een belangrijke oorzaak bij het ontstaan van zwangerschapsmisselijkheid. De hormoonveranderingen in je lichaam veroorzaken de misselijkheid of het braken. En ieder lichaam reageert anders op hormoonveranderingen. Hierdoor heeft de ene zwangere vrouw meer klachten dan de andere.

Bovendien ontdekten wetenschappers dat het hormoon endokinin (GDF15) ook zorgt voor de (ochtend) misselijkheid. Dit hormoon zorgt onder andere voor een goede doorbloeding in de placenta, waardoor je baby dus voldoende zuurstof en voeding krijgt.

Bovendien kunnen er psychische oorzaken de misselijkheid  versterken. Gelukkig heb ik ook daar een perfecte oplossing voor.

 Extreme zwangerschapsmisselijkheid HG

Wat is zwangerschapsmisselijkheid?

Zwangerschapsmisselijkheid is het hebben van een misselijk gevoel of overgeven veroorzaakt door de zwangerschap, dit komt bij ruim 70% van de zwangere vrouwen voor.

Kenmerken ‘normale’ zwangerschapsmisselijkheid:

  1. Overgeven, vaak in de ochtend
  2. Een misselijk gevoel, op verschillende momenten van de dag
  3. De misselijkheid kan variëren in heftigheid
  4. Enkele keren ziek op bed liggen
  5. De klachten verminderen of verdwijnen vanaf de vierde maand van de zwangerschap
  6. Niet tot nauwelijks gewichtsverlies
  7. Eten lukt soms wel, soms niet

Hyperemesis gravidarum symptomen

Een ernstige vorm, extreme zwangerschapsmisselijkheid wordt ook wel Hyperemesis gravidarum of HG genoemd.

Bij onderstaande symptomen is het verstandig om contact op te nemen met je arts of verloskundige:

  1. Vaak overgeven (meerdere keren per dag)
  2. Weinig voeding of vocht kunnen binnen houden
  3. Afvallen
  4. Uitdrogingsverschijnselen; weinig tot niet plassen, donkere urine
  5. Een snellere hartslag
  6. Duizeligheid
  7. Gevoelig voor beweging, licht en geluid
  8. Gevoelig voor geuren
  9. Niet meer in staat om te functioneren
  10. Brandend maagzuur en reflux
  11. Weinig energie
  12. Erge vermoeidheid
  13. Klachten nemen niet af vanaf de vierde maand zwangerschap

HG komt voor bij ongeveer 2 procent van de zwangerschappen. Dit percentage zou nog wel eens hoger kunnen zijn, omdat er ook vrouwen zijn die geen medische hulp inschakelen omdat ze denken dat dit er nou eenmaal bij hoort.

Stress en meerlingen geven een verhoogde kans op HG.

Gevaarlijk voor de baby?

(Extreme) misselijkehid en overgeven is vooral vervelend en soms schadelijk voor de moeder. De baby leeft op haar reserves en krijgt meestal voldoende voedingstoffen. Je lichaam zorgt er uit zichzelf voor dat je baby als eerste krijgt wat hij of zij nodig heeft. Als er geen nieuwe voedingsstoffen worden aangeleverd, worden de vetreserves in je lichaam aangesproken om de baby toch van de juiste voedingsstoffen te voorzien.

Als je zwangerschapsmisselijkheid binnen de normale normen valt, hoe vervelend ook, dan hoef je je geen zorgen te maken. Maar wanneer je bovenstaande symptomen van HG herkent, is het slim om contact op te nemen met de huisarts of verloskundige. De kans op uitdroging en ondervoeding is namelijk aanwezig en dat moet behandeld worden.

de beste tips

Alle tips tegen zwangerschapsmisselijkheid op een rij

Hieronder een opsomming wat je zou kunnen doen tegen de klachten, of om het te voorkomen:

  1. Voorkom een lege maag
  2. Eet een crackertje voordat je op staat ’s ochtends
  3. Ga niet direct liggen na het eten
  4. Voorkom spanning en stress
  5. Zorg voor voldoende rust
  6. Draag soepele kleren
  7. Hoed een positieve mindset
  8. Geef soms toe aan het gevoel
  9. Maak er geen geheim van
  10. Doe ontspanningsoefeningen
  11. Laat warmte voor je werken
  12. Acupressuur
  13. Acupunctuur
  14. Homeopathie
  15. Hypnotherapie, bijvoorbeeld via Hypnobirthonline.nl
  16. Orthomoleculaire therapie
  17. Eet kleinere porties elke 2 a 3 uur
  18. Eet elke maaltijd eiwitten
  19. Begin de dag met verse gember thee
  20. Drink munt thee
  21. Slik vitamine B6 tot 25 mg per dag
  22. Ga buiten wandelen in de frisse lucht
  23. Vermijd te vet en pittig eten
  24. Drink voldoende water, maar niet teveel in 1 keer
  25. Eet magnesium rijk voedsel zoals een banaan
  26.  Gebruik edelstenen als Elohim Jaspis, Calciet en Fluoriet

Polsbandje tegen zwangerschapsmisselijkheid

Er zijn ook verschillende polsbandjes op de markt tegen zwangerschapsmisselijkheid, zoals de Sea Band Mama en armbanden tegen reis en wagenziekte. Helaas heb ik nergens een onafhankelijk verhaal kunnen waarbij dit echt de klachten weg haalde. Het werkt op acupressuurpunten, dus als dat normaal goed bij jou werkt is het het proberen waard.


edelstenen kristallen zwangerschap

Edelstenen en kristallen tegen misselijkheid

Elohim Jaspis, Calciet en Fluoriet kunnen helpen om misselijkheid te verlichten. Je kunt Elohim Jaspis het beste dichtbij jouw maagstreek dragen, dan werkt hij tegen misselijkheid, vooral gedurende zwangerschap. Calciet werkt verzachtend op je buik en helpt om deze te kalmeren. Lees hier meer over edelstenen tijdens de zwangerschap

Gouden tip zwangerschapsmisselijkheid

De gouden tip is wel deze mp3 tegen zwangerschapsmisselijkheid. Het helpt voor zowel lichte als extreem zware vormen. Het fijne is dat je het direct thuis kan doen vanaf je telefoon, tablet of laptop. Je hoeft de deur niet uit en hebt het direct in huis. Deze audio sessie is bewezen effectief. Krijg nu direct toegang, klik hier

Werken als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid

Bij lichte misselijkheids klachten is het vaak nog mogelijk om te werken, al verschilt het natuurlijk per beroep hoeveel last je daar van hebt. Luister vooral goed naar je lichaam en neem op tijd rust. Het helpt vaak ook om iemand, bijvoorbeeld je leidinggevende in vertrouwen te nemen en die te vertellen over je zwangerschap en klachten.

medicatie supplementen zwangerschap

Medicatie tegen zwangerschapsmisselijkheid

Alleen in heftige vormen van zwangerschapsmisselijkheid oftewel HG wordt er door artsen medicatie voorgeschreven. Gebruik dit allen op advies van je behandelend arts en meldt dat je zwanger bent. Artsen zijn terughoudend in het geven van medicatie. Voorbeeld van medicijn tegen misselijkheid is Domperidon. Dit stimuleert de beweging van de maag en darmen en wordt ingezet tegen misselijkheid en braken bijvoorbeeld bij migraine. Sommige mensen gebruiken ook Meclozine, wat een middel is tegen wagenziekte. Nogmaals, overleg met je huisarts.

Wanneer en tijdens welke weken van je zwangerschap heb je het meeste last van misselijkheid?

Tussen week 4 en 7 van de zwangerschap kan de misselijkheid ontstaan en het vermindert of verdwijnt meestal vanaf de 4e maand. Het heftigst is het rond de 9e week van de zwangerschap omdat er dan een piek is in je hormonen. Moeders voor moeders wil niet voor niets in die periode jouw urine ophalen. Hoewel de meeste vrouwen vooral in de ochtend misselijkheid ervaren, vaak door de lege maag. Kun je op elk moment gedurende de dag last hebben van misselijkheid of spugen.

 

Is het een familiekwaal?

Ik zie in mijn praktijk vaak dat vrouwen met HG ook familieleden zoals moeder en zussen hebben die dezelfde ongemakken hebben ervaren. Toch hoeft het absoluut niet zo te zijn dat wanneer jouw moeder het had, dat jij het ook krijgt. Wel speelt de angst om het ook te krijgen vaak een rol. De zorgen werken de misselijkheid juist in de hand. Een goede oplossing is dan om aan de slag te gaan met hypnotherapie. Een eenvoudige zelfhypnose mp3 tegen kwaaltjes en misselijkheid helpt je om de sypmtomen te verminderen en weer te ontspannen en een positieve mindset te hebben.

Volgende zwangerschap weer misselijk?

Wanneer je bij je eerste zwangerschap last hebt gehad van zwangerschapsmisselijkheid of HG, wil dat niet zeggen dat je de volgende zwangerschap daar ook last van hebt. Elke zwangerschap is uniek. Houd een positieve mind, het kan zomaar de meest relaxte zwangerschap ooit worden ;)

Heb je alles al geprobeerd?

Misschien denk je, ik heb alle huismiddeltjes al geprobeerd. Ik heb mijn buik vol van de kruidenthee en crackers, ik wil nu iets dat echt werkt. Nou, dan wil ik je echt aanraden om aan de slag te gaan met de MP3 tegen kwaaltjes en zwangerschapsmisselijkheid. Het is een zelfhypnose mp3 dat net zo relaxed is als een meditatie en zo gemakkelijk als een visualisatie. Je kunt het nu direct gaan luisteren via je telefoon, zonder de dear uit te hoeven of te wachten op een pakketje. Krijg nu toegang


Melsissa over de MP3 tegen kwaaltjes en zwangerschapsmisselijkheid:


"Ik voelde me de dag na de eerste sessie tegen zwangerschapsmisselijkheid, gelijk beter. Drie dagen later voelde ik me weer een stuk beter en na 7 a 10 dagen was ik er compleet vanaf! Het lijkt wel een wonder. Ons onderbewuste ís wonderlijk. Ik ben zo blij dat ik jou gevonden heb!"


Krijg nu toegang


verminder zwangerschapsmisselijkheid mp3

Over de schrijver
Reactie plaatsen