Zwanger na een miskraam
7 min. leestijd

Zwanger na een miskraam

Zwanger na een miskraam

Een miskraam is een heel heftige gebeurtenis. Wie het heeft meegemaakt weet precies met welke gevoelens je te maken krijgt. Steun uit je omgeving is dan ook heel belangrijk. Soms krijg je die ook; echt liefdevolle steun. Maar toch wordt een miskraam vaak ook nog onderschat. Woorden als: ‘Ach, bedenk maar zo dat er iets mis was met het vruchtje. Je wilt toch ook niet een gehandicapt kindje?’ Of: ‘Gelukkig was je nog niet zo lang zwanger,’ zijn allemaal goed bedoeld, maar het doet pijn. Heel veel pijn. Jij bent jouw kindje verloren en dat maakt je verdrietig, boos en onzeker.


Veel verdriet na miskraam

Het is dan ook heel normaal dat je veel verdriet voelt na een miskraam. Deze gebeurtenis moet je dan ook echt verwerken en dat kost tijd. Naast verdriet kun je ook gevoelens van boosheid ervaren. Waarom heeft jouw lichaam je in de steek gelaten? Waarom blijft iedereen zwanger en gaat het bij jou mis? Maar ook rouwen hoort bij een miskraam. Je bent iets verloren; jouw kindje in wording. Je neemt afscheid van een toekomstdroom. Zeker als je meerdere miskramen achter elkaar hebt, kun je heel veel verdriet ervaren.


bloeding zwanger

Meerdere miskramen achter elkaar

Als je vaker dan twee keer achter elkaar een miskraam hebt gehad, spreek je van herhaalde miskramen.  Hierbij wordt wel een onderscheid gemaakt. Zo heb je primaire herhaalde miskramen en secundaire herhaalde miskramen. Hieronder zie je wat het verschil is tussen deze twee.

Primaire miskraam = dit zijn meerdere miskramen voor de twintigste week. Je hebt in dit geval nog geen voldragen zwangerschap gehad.

Secundaire miskraam = dit zijn meerdere miskramen nadat je al eens een voldragen zwangerschap hebt gehad.

Herhaalde miskramen komt voor bij ongeveer één tot drie procent van alle vrouwen die zwanger worden. Het maakt hierbij niet uit of je voor je miskraam al een kindje hebt gekregen of dat je misschien tussen meerdere miskramen door nog een kindje hebt gekregen.


Wat kan een miskraam veroorzaken?

Indien jijzelf te maken hebt gehad met meerdere miskramen of misschien heel recentelijk voor het eerst een miskraam hebt doorgemaakt, wil je vast heel graag weten wat de oorzaak hiervan is. Je hebt immers een vurige kinderwens en hoopt natuurlijk dat je opnieuw zwanger mag worden en die zwangerschap wél goed gaat.


Miskraam nooit eigen schuld

Allereerst wil ik een groot misverstand uit de wereld helpen. Een miskraam kun je niet zelf veroorzaken. Dus deze krijg je niet door een valpartij, door seks, door sporten, paardrijden, motorrijden of door stress. In vrijwel de meeste gevallen ontstaat een miskraam door een aanlegstoornis. Tijdens of vlak voor de bevruchting kan er een chromosoomafwijking ontstaan. Jouw lichaam zal het vruchtje dan afstoten.


Miskraam door diverse afwijkingen of medische tests

Naast een afwijking aan het vruchtje kunnen ook afwijkingen aan jouw lichaam een miskraam veroorzaken. Zo kun je een afwijking aan je baarmoedermond hebben, een vleesboom of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In dit laatste geval nestelt de bevruchte eicel zich niet in de baarmoederwand, maar aan een eileider, de buikholte of de baarmoederhals. In enkele gevallen wordt het vruchtje van buitenaf beschadigd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.


Hoe groot is de kans op een tweede miskraam?

Als je opnieuw zwanger wilt worden na een miskraam, zit er vaak zo’n vervelend stemmetje in je hoofd. “Wat als het weer misgaat?” Je bent het vertrouwen kwijt en vraagt je vast af hoe groot de kans is op een tweede miskraam.

Na twee miskramen verhoogt het risico op herhaling

Als je één keer een miskraam hebt gehad, is de kans op een nieuwe miskraam ongeveer net zo groot als bij je eerste zwangerschap. In percentages is dat ongeveer tien tot vijftien procent. Het risico is dus niet of nauwelijks verhoogd. Na twee miskramen verhoogt dit risico helaas wel. Wie dan probeert opnieuw zwanger te worden na de tweede miskraam heeft een kans van circa 25 procent op herhaling. Na drie miskramen loopt dat percentage op naar 35 procent.

de beste tips

Kans op voldragen zwangerschap nog altijd groter

Ik snap dat je misschien schrikt van deze percentages. Je kunt hierdoor het idee krijgen dat de kans op een miskraam behoorlijk groot is. Zeker als je er al twee of drie hebt doorgemaakt. Maar bekijk het eens van de andere kant: Je hebt maar liefst 65 tot 75 procent kans dat een volgende zwangerschap wél goed afloopt. Natuurlijk begrijp ik dat het moeilijk is om na veel verdriet van één of meerdere miskramen positief te blijven. Jij moet weer vertrouwen krijgen en je ontspannen voelen. Mijn cursus zou jou hier heel goed bij kunnen helpen. Als je nog even doorleest, ontdek je daar straks meer over.


Angstig zwanger na miskraam

En dan is het zover. Je bent opnieuw zwanger na je miskraam. Misschien ging dat best vlot, maar het kan ook zijn dat je lang hebt moeten wachten. Zeker als je in het medisch circuit zit, hakt een miskraam er goed in. Je hebt er alles aan gedaan en toch ging het mis. Opnieuw zwanger worden kan best weer heel lang duren. En lukt het überhaupt weer? Je zou verwachten dat je dus dolblij bent als je wederom die positieve zwangerschapstest in handen hebt. Vaak is dat ook wel de eerste reactie, maar komen er daarna allerlei nieuwe gevoelens om de hoek kijken. Je voelt je angstig nu je zwanger bent na je miskraam.


Blijdschap en angst wisselen elkaar af

En dat is zo menselijk! Er is nogal wat gebeurd en jij moet nu helemaal opnieuw het vertrouwen terugkrijgen. Want wie zegt dat het nu wel goed gaat? Gevoelens van blijdschap zullen dan ook regelmatig afgewisseld worden door gevoelens van angst. De eerste weken is dan ook echt overleven. Wachten op die eerste echo. Klopt het hartje? Zit het vruchtje op de goede plek?


Spannende momenten

Je zult merken dat je de zwangerschap nu anders ervaart. Je leeft van echo naar echo en controleert regelmatig op het toilet of je geen bloedverlies hebt. Dit zijn spannende momenten waarbij je je echt van alles in je hoofd kunt halen. Vooral ’s nachts, als je niet kunt slapen, vliegen de doemscenario’s door je hoofd. Wat als? Het doet gewoon heel veel met je. Je wilt zo graag genieten, maar de angst voor herhaling blijft maar door je hoofd spoken. 


Terug naar vertrouwen en ontspanning

Als je zwanger wilt worden na een miskraam is het dan ook heel belangrijk dat je weer vertrouwen krijgt. Vertrouwen in je lichaam, vertrouwen in een nieuwe zwangerschap én natuurlijk vertrouwen in een goede afloop. Deze gevoelens zijn belangrijk op het moment dat je weer probeert zwanger te worden, maar natuurlijk ook tijdens je zwangerschap. Het is lastig om dat allemaal in je eentje weer op de rit te krijgen. Weet dan dat er hulp is. Je hoeft het niet alleen te doen. 


3Keys Hypnobirthing online cursus

Ik ben 3Keys gecertificeerd Hypnotherapeut en help vrouwen om meer te genieten van hun zwangerschap en zich minder zorgen te maken. Dit doe ik met mijn Hypnobirthing online cursus waarin ook ontspanning centraal staat. Het is belangrijk dat jij dit weer gaat ervaren. Jij verdient het om te genieten van je zwangerschap. Zonder angst en zonder zorgen.



Blij zwanger na een miskraam

Dit vind je misschien een beetje vreemd om te lezen. Blij? Na een miskraam? Ja! Jij kunt ook weer blij zwanger zijn na een miskraam. Met de Hypnobirthing online cursus is het mogelijk om heerlijk in je eigen vertrouwde omgeving te werken aan vertrouwen en ontspanning. Juist na een miskraam heb je niet altijd zin om de deur uit te gaan, dus hoe mooi is dit!


Hypnose is als een geleide meditatie

Met behulp van krachtige zelfhypnose (audio’s) kun je in een diepe laag van hypnose komen. Hierdoor word je meer ontspannen en verdwijnt angst. Sommige mensen halen bij hypnose van alles in hun hoofd, maar in principe is het heel ‘gewoon’ een geleide meditatie. Extra mooi is dat het tevens helpt tegen allerlei zwangerschapskwaaltjes. Hierdoor kun jij dus nog meer genieten.

ontspannen hypnobirth sessies luisteren

Angst omzetten naar positieve kracht

Ben je zwanger na je miskraam? Zet je zorgen om naar meer ontspanning, vertrouwen en positieve emoties. Tijdens de cursus ontdek je dat je meer rust krijgt in je hoofd en in je lichaam. Je zult niet meer van echo naar echo leven en steeds opzoek zijn naar die geruststelling. Je leert de gevoelens en het verdriet van je miskraam los te laten en versterkt je vertrouwen. Angst ga je omzetten naar genieten. 


Bevalling en kraamtijd

Iets waarvan jij misschien niet meer durfde te dromen. Maar nu je opnieuw zwanger bent na een miskraam mag dat gewoon! Ik weet zeker dat je dit tijdens de Hypnobirthing online cursus ook gaat ervaren. De cursus is een prachtige investering voor een heel bijzondere periode in je leven. Want deze is niet alleen geschikt tijdens je zwangerschap, maar helpt ook tijdens je bevalling en in je kraamtijd.


24/7 je eigen Hypnobirth-doula

Wil jij jouw Hypnobirth-doula altijd bij de hand hebben? Start dan vandaag nog en geniet meteen van alle voordelen. Altijd en overal ondersteuning door mp3 sessies geeft jou het vertrouwen en de ontspanning waar je misschien zo naar op zoek bent.

Klik hier voor uitgebreide informatie >>

gratis hypnobirthing mp3


Over de schrijver
Reactie plaatsen