Lilian Kruse

Lilian Kruse

Een fijne zwangerschap en bevalling

hypnobirthing online Lilian

Mijn verhaal

Toen eindelijk mijn grootste wens in vervulling ging en in ik zwanger was van mijn zoon, verwachte ik dat ik vooral heel blij zou zijn. Niemand had mij voorbereid op de zorgen, de hoeveelheid kwaaltjes, de hormonale buien en de onverwachte dingen die op mijn pad kwamen.

We dromen allemaal dat we vol trots genieten tijdens de zwangerschap en dat we bij kaarslicht zacht puffend bevallen en overvallen worden door blijdschap en liefde.

En ja, dat kan! Maar dat moet je wel leren, want het komt niet (bij iedereen) vanzelf. Bij mij in ieder geval niet.

Zelf had ik al jaren een diepe wens om moeder te worden. Mijn toemalige partner had op dat moment geen kinderwens en wist niet of hij ooit kinderen wilde. We bleven bijna 6 jaar in een liefdevolle relatie, tot ik een antwoord op de vraag eiste: wil jij kinderen? Toen hij wederom geen antwoord kon geven had ik besloten de relatie te verbreken.

Het was de juiste beslissing. Gelukkig kwam ik snel daarna de liefde van mijn leven tegen, waar ik een jaar later mee trouwde. Het gesprek kwam al snel op kinderen en gelukkig hadden we allebei die wens. Ik stopte met anticonceptie en liet de timing over aan het universum.

Helaas kwam ik in een heel stressvolle situatie op mijn werk of eerder gezegd zonder werk en er was financiele crisis. Ik dacht, laten we die kinderwens nog heel even parkeren tot de stress weg is... En toen bleek ik al 7 weken zwanger. Zo gewenst, maar niet het ideale moment...

3keys hypnobirth online lilian

Ik had tijdens mijn zwangerschap stress over werk krijgen en behouden, stress over geld. Zorgen over de bevalling, want de vrouwen in mijn familie hadden bijna allemaal keizersnedes gehad en de vader van mijn baby werd zelf met 9,5 pond geboren en groeide uit tot een brede gespierde man van 2,08 meter. Die zorgen brachten mij natuurlijk niets, maar ik kon ze ook niet loslaten.

Daarnaast had ik natuurlijk de gebruikelijke kwaaltjes, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, bandenpijn, last van mijn darmen, kortademigheid en ga maar door. Ik dacht dat het er allemaal maar bij hoorde. Mijn verloskundige noteerde het en zwaaide mij weer uit. Ik had geen idee dat het voor mij ook anders kon.

Ik had een algemene zwangerschaps- en bevalcursus gedaan in het buurthuis en woonde opendagen bij in het plaatselijke ziekenhuis. Ik wilde me goed voorbereiden op het moment van de bevalling. Hypnobirthing kwam in die tijd net opzetten maar dat vond ik als nuchtere bouwkundige te zweverig (en daar kan ik nu hard om lachen)

De bevalling liet eindeloos op zich wachten en de zorgen werden daardoor niet minder. De cursussen die ik had gedaan en de boeken die ik had gelezen gaven een beeld van wat er kon gebeuren, maar leerde mij niet hoe ik rustig kon worden en controle kreeg over mijn lichaam, mind en gevoel. Het leerde mij niet omgaan met het onverwachte.

Ik had uiteindelijk een bevalling die ik niemand gun. Het bracht mijn mooiste wonder in deze wereld, maar het was een wonder dat ik daarna nog een 2e zwangerschap aandurfde. Mijn man wilde mij nooit meer door zoiets laten gaan.

Na de bevalling was de stress nog niet uit mijn leven en kreeg ik een burn-out en postnatale depressie. Je denkt nu misschien, Lilian, waar ga je heen met dit negatieve verhaal. Ja wacht even, het krijgt een heel mooie positieve twist.

Ik ging namelijk voor mijn persoonlijke groei en geluk NLP en Hypnose studeren. Het veranderde mijn hele leven! Ik kreeg echt de controle over mijn mind en gevoel. En niet alleen dat van mij, ik merkte dat ik vanaf de eerste keer dat ik oefeningen met anderen deed, dat ik ook hun leven groots kon veranderen in de positieve zin.

Die ervaringen waren een kantelpunt in mijn leven!

Ik begon mijn eigen praktijk gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Het is bijzonder dat ik dat koos, omdat het nog niet bestond in Nederland en ik zelf nog niet bewust was van mijn eigen vruchtbaarheids problemen. Het had zo moeten zijn.

Inmiddels begeleid ik al jaren vrouwen naar en tijdens een zwangerschap, doormiddel van 3keys Hypnofertility en 3keys Hypnobirthing. Het is een super effectieve methode om vrouwen vruchtbaarder te maken, meer rust en vertrouwen te geven en ontspannen te laten bevallen en nog heel veel meer.


Het is mogelijk om je kwaaltjes te verminderen tijdens je zwangerschap. Je kunt leren ontspannen en genieten ondanks de dingen in je leven waar je geen invloed op hebt. Je kunt leren echt te ontspannen tijdens de bevalling waardoor het sneller en pijnlozer gaat. Je kunt een fijnere ervaring hebben, of je nu natuurlijk bevalt bij kaarslicht of medisch in een operatie kamer.

Dat gun ik iedere vrouw tijdens de meest bijzondere periode in haar leven.

Lilian Kruse

Wist je dat?

  • ik eerst een botte bouwkundige was
  • ik moeder ben van een zoon
  • ik gek ben op bossche bollen
  • ik dingen voel die anderen niet voelen
  • ik 2 honden en een kat heb
  • ik liever werk dan lang vakantie heb
  • ik graag tarot en oracle kaarten leg
  • ik blij wordt van schilderen

Wil je met mij werken?

Neem contact met mij op!