Je bent zwanger maar je hebt wat klachten, je bent bang voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In dit blog vertel ik je precies wat het is en hoe je het herkent. Maar ook welke behandelingen er zijn en hoe je herstelt na deze heftige gebeurtenis.
Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Vanaf het moment van bevruchting tot aan de bevalling vinden er allerlei fases plaats in een zwangerschap. Eén zo’n fase is de reis van een bevruchte eicel naar de baarmoeder. Op die plek kan deze eicel zich innestelen en vasthechten aan de baarmoederwand. Helaas verloopt dit bij 1 op de 100 zwangerschappen anders. Een bevruchte eicel hecht zich dan aan een eileider, de buikholte of de baarmoederhals. Dit noem je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Meteen medische hulp inschakelen
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan zeer ernstige gevolgen hebben. De eileider waarin de eicel zich heeft vastgehecht, kan scheuren en voor een inwendige bloeding zorgen. Het is dan ook van groot belang dat je meteen medische hulp inschakelt. Hierdoor verminder je het risico op complicaties en verhoog je jouw kansen op een toekomstige gezonde zwangerschap. Bij een vermoeden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is het belangrijk dat je de symptomen herkent.
Symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Veel vrouwen ervaren in het begin van hun zwangerschap misselijkheid en pijnlijke borsten. Dit komt bij gezonde zwangerschappen voor, maar ook bij buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. Je kunt hier dus nog niet zoveel uit opmaken. Er zijn echter symptomen die vaker voorkomen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Deze symptomen zijn:
- Hevige buikpijn
- Pijn die erger wordt (links- of rechtsonder in je buik)
- Pijn bij schouderbladen als je ligt
- Pijn als je beweegt
- Pijn als je ademt
- Snelle hartslag
- Duizeligheid
- Gevoel hebben dat je flauwvalt
- Misselijk
- Overgeven
- Zweten
Ben je zwanger en herken je deze klachten? Neem dan direct contact op met je huisarts of verloskundige. Bij spoed bel je natuurlijk meteen 112.
Oorzaak buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Indien de bevruchte eicel op de verkeerde plek is ingenesteld, wil je natuurlijk graag weten wat de oorzaak hiervan is. Helaas is dat lang niet altijd duidelijk. In sommige gevallen zijn echter de volgende zaken in verband gebracht met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap:
- Genetische afwijkingen
- Hormonale factoren
- Geboorteafwijkingen
- Ontsteking en/of littekenvorming van de eileider (Dit kan komen door een eerdere medische aandoening, infectie of operatie)
- Medische aandoeningen die de vorm en conditie van de eileiders en voortplantingsorganen beïnvloeden
Uiteraard kan de arts die jou onder behandeling heeft meer specifieke informatie geven.
Kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Indien je tot groot verdriet al eens een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt meegemaakt (of van dichtbij bij een dierbare zus of vriendin), wil je wellicht weten wat de kansen zijn op zo’n afwijkende zwangerschap.
In principe loopt iedere vrouw enig risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Er zijn echter factoren die de kans hierop vergroten. Hierbij kun je denken aan:
- Leeftijd
Vrouwen van 35 jaar en ouder lopen een verhoogd risico. - Eerdere operaties
Bijvoorbeeld een operatie aan het bekken, buik of meerdere abortussen. - PID
PID staat voor Pelvic Inflammatory Disease en is een ontsteking in het kleine bekken. - Endometriose
Hierbij zit weefsel wat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. - Sterilisatie of spiraaltje
Ondanks bescherming kan er soms toch een zwangerschap optreden - Roken
- Een eerder doorgemaakte buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- Seksueel overdraagbare aandoeningen
Voorbeelden zijn: gonorroe of chlamydia. - Afwijkingen in eileiders
Hierdoor kan de bevruchte eicel moeilijk door de eileider reizen.
Mocht je een van deze risicofactoren hebben, praat daar dan over met je huisarts of verloskundige. Door samen te werken met hen of een gynaecoloog kun je proberen de risico’s voor een toekomstige buitenbaarmoederlijke zwangerschap te minimaliseren.
Behandeling voor buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is niet veilig voor de moeder. Maar ook het embryo zal niet verder kunnen ontwikkelen. Het is dan ook noodzakelijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit is beter voor de gezondheid van de moeder en voor de vruchtbaarheid op lange termijn.
Hoe de behandeling eruit ziet, is afhankelijk van de locatie van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap. En uiteraard telt ook mee hoelang de zwangerschap al duurt. Er zijn drie behandelingen mogelijk. Hieronder lees je een korte uitleg over elke behandeling.
1 Afwachten
Indien dit veilig genoeg is, kan de arts besluiten dat je afwacht. Je lichaam is namelijk in staat om het zwangerschapsweefsel zelf af te breken. Het is wel belangrijk dat je in deze situatie iedere week je bloed laat prikken. In het bloed kijkt men dan naar het zwangerschapshormoon HCG.
Afwachten kan natuurlijk niet altijd. Hier zijn een aantal criteria aan verbonden. Zo mag je alleen afwachten als je geen of weinig buikpijn hebt, als het HCG gehalte laag is (minder dan 1500 of 2000) en als er op de echo geen afwijkingen te zien zijn. Uiteraard mag je niet afwachten bij vocht in je buik of bij een verdikking van de eileider.
2. Een injectie
Het medicijn methotrexaat stopt de groei van de zwangerschap. Middels een injectie kan dit toegediend worden. Hierna kan jouw lichaam het zwangerschapsweefsel gaan afbreken.
Een arts adviseert een injectie als het HCG nog hoog is (tussen de 2000 en 5000). Ook voor een injectie mag je geen of weinig buikpijn hebben. Verder is een injectie toegestaan als er op de echo geen kloppend hartje te zien is en de zwangerschap kleiner dan vier centimeter is.
3. Een operatie
Bij een operatie wordt de buitenbaarmoederlijke zwangerschap verwijderd. In enkele gevallen zal ook de eileider verwijderd moeten worden. Dit is afhankelijk van de locatie en het stadium waarin de zwangerschap zich bevindt. Indien je nog een kinderwens hebt, is het belangrijk dat je dit deelt met je chirurg. Hij of zij kan dan proberen de eierstok en eileider zoveel mogelijk te sparen.
Bij veel buikpijn adviseert de gynaecoloog een operatie uit te voeren. Tevens wordt dit aangeraden als op de echo het volgende gezien wordt:
- Veel vocht in de buik
- Een kloppend hartje
- Een zwangerschap van vier centimeter of groter
- HCG boven de 5000
Nasleep vol met emoties
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een heel verdrietige gebeurtenis. De blijdschap van een zwangerschap verandert in één klap in een grote teleurstelling en bedreigende situatie. Je kunt met allerlei emoties te maken krijgen. De een wordt heel verdrietig, de ander heel boos en een derde heel onzeker. Natuurlijk kun je al deze emoties ook tegelijkertijd voelen. Iedereen reageert anders en zelfs rouwen is een emotie die je kunt ervaren. Neem dan ook zeker de tijd om deze afgebroken zwangerschap te verwerken.
Lichamelijk herstel
Lichamelijk heb je ook tijd nodig om te herstellen. Alhoewel dit vaak sneller gaat dan het emotionele herstel. Als je lichaam het zwangerschapsweefsel zelf heeft afgebroken, is het zelfs mogelijk om na een week alweer te gaan werken. Een operatie vergt echter meer herstel. Zo mag je voorlopig niet zwaar tillen en zul je merken dat je ook eerder moe bent. Onderschat de nasleep van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap dan ook niet. Zowel lichamelijk als geestelijk.
Een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap verwerken
Niemand krijgt een handleiding hoe je emoties en verdriet verwerkt als je door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap je droom bent verloren. In je directe omgeving is vaak ook niet iemand die jou goed kan helpen. Ik heb daarom eerder een blog geschreven met daarin een oefening om dit te verwerken. Je kunt de oefening zowel lezen als luisteren. Deze is geïnspireerd op het Ho’oponopono ritueel. Je kunt het blog via deze link bereiken: https://beemom.nl/tips-hoe-je-een-miskraam-verwerkt/
Zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Uiteraard wil je niets liever dan meteen weer zwanger worden. Meestal duurt het zes tot acht weken voordat het HCG hormoon uit je bloed is. Na je eerste menstruatie mag je dan ook gewoon weer proberen zwanger te worden. Hierbij maakt het niet uit of jouw lichaam zelf het zwangerschapsweefsel heeft afgebroken of dat je een injectie of operatie hebt gekregen.
Zwangerschap blijft uit
Toch blijkt dat bij veel vrouwen een volgende zwangerschap lang op zich laat wachten. En dat is op zich natuurlijk niet zo vreemd als je bedenkt wat er allemaal is gebeurd. Vaak is er angst voor herhaling en onbewust werpt dat toch een blokkade op het zwanger worden. Of misschien ben je bang dat een zwangerschap jou maar eenmaal gegeven is en je nu dus nooit meer zwanger zult worden. Je krijgt dus ook nog eens last van belemmerende overtuigingen. Herken jij dit? Heb je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad en blijft hierna een zwangerschap uit?
Opruimen van blokkades
Niet zwanger worden kan extra zwaar voelen omdat je al hebt mogen proeven aan een prille zwangerschap. De drang neemt daardoor alleen maar toe, echter kamp jij met belemmerende overtuigingen, gepieker en onbewuste blokkades. Het is tijd om deze op te ruimen. En dat kan met 3Keys Hypnofertility.
Controle en vertrouwen terug
Ik ben 3Keys gecertificeerd Hypnotherapeut en heb een programma ontwikkeld voor vrouwen waarbij het zwanger worden niet lukt. Met Hypnofertility krijg je het gevoel van controle en vooral vertrouwen weer terug. Je hebt echt veel meer invloed op je gedachtes, gevoelens en vruchtbaarheid dan je denkt.
Mooie resultaten met Hypnofertility
In 2006 vond er in de Verenigde Staten een wetenschappelijk onderzoek plaats. Daaruit bleek dat er twee keer zoveel doorgaande zwangerschappen ontstonden bij vrouwen die Hypnofertility deden. Dat zijn toch opmerkelijk mooie resultaten. Ook in mijn praktijk zie ik deze resultaten terug. Zoals bijvoorbeeld Francine. Dankzij 3Keys Hypnofertility werd zij na meerdere miskramen eindelijk moeder. In de Zwanger Worden Podcast, aflevering 122 vertelt zij hier zelf over. Wil je deze luisteren? Ga dan naar: https://beemom.nl/na-7-jaar-onverklaarbaar-onvruchtbaar-werd-francine-zwanger/
3Keys Hypnofertility cursus
De Zwanger Worden cursus is een online Hypnofertility cursus en kun je dus heerlijk vanuit je eigen vertrouwde omgeving volgen. Je hoeft de deur niet uit en kunt de cursus doorlopen op tijden die voor jou het beste uitkomen. Je ontvangt alle tools om je vruchtbaarheid te verbeteren én om diep gewortelde blokkades te doorbreken. Doordat je weer helemaal lekker in je vel gaat zitten, ben je zowel fysiek als mentaal klaar voor een succesvolle zwangerschap.
Hypnofertility na buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Wil jij de negatieve ervaring van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap achter je laten? Wil jij snel opnieuw zwanger worden? Kies dan voor Hypnofertility. Het programma is zeer uitgebreid en bevat de volgende onderdelen:
- 6 online modules begeleid met video’s
- 6 super effectieve transformatie sessies op mp3
- Krachtige oefeningen met duidelijke instructievideo’s
- Werkboek aansluitend bij alle modules
- Bonus 1 Meditatie Module
- Extra bonus Mannen Module
Je kunt het!
Vertrouwen na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is heel erg belangrijk. Met Hypnofertility neemt het vertrouwen in je lichaam en vooral de toekomst weer toe. Je leert negatieve gedachtes stop te zetten en deze om te buigen naar positieve gedachtes. Dit zijn gedachtes die jou juist kunnen steunen. Wat er ook op jouw pad komt, jij kan dat aan!
Meer informatie over Hypnofertility kun je hier lezen >>