Vaginale bloedingen tijdens je zwangerschap kunnen echt eng zijn. Op het moment dat je het bloed ontdekt, schiet je meteen in de stress. Je hart begint sneller te kloppen en er vliegen allerlei gedachtes door je hoofd. “Wat is dit? Het zal toch niet fout gaan?” Als jou dit overkomt, ben je echt niet de enige. Ruim één op de vijf zwangere vrouwen heeft in de eerste twaalf weken last van bloedverlies. Dat kan gaan om een paar druppels bloed of meer, zoals bijvoorbeeld bij een menstruatie. Heel logisch dat jij je direct zorgen maakt en er allerlei doemscenario’s door je hoofd gaan. Maar weet dat het bijna altijd goed gaat en meestal krijg je binnen een paar dagen ook wel meer duidelijkheid.
Oorzaken bloedverlies tijdens zwangerschap
Gelukkig krijgen de meeste vrouwen die een bloeding hebben in het eerste trimester (week één tot en met twaalf) een gezonde baby. Dat neemt niet weg dat je een bloeding wel altijd serieus moet nemen. Er zijn natuurlijk ook gevallen waarbij de bloeding op een miskraam duidt of op een aandoening die snel behandeld moet worden.
Maar nogmaals: in de meeste gevallen is er gelukkig helemaal niets aan de hand. Het is daarom goed om de meest voorkomende oorzaken van bloedverlies tijdens een zwangerschap te begrijpen. Dan weet je waar je op moet letten en of het nodig is om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Hieronder tref je een overzicht aan met een aantal oorzaken van bloedverlies als je zwanger bent.
Oorzaken bloedverlies:
- Bloedverlies door pseudo-menstruatie
- Bloedverlies door randbloeding van placenta
- Bloedverlies na gemeenschap
- Bloedverlies na ontlasting
- Bloedverlies door gevoelige baarmoedermond
Zwanger en bloedverlies door pseudo-menstruatie
Dit is een verwarrende vorm van bloedverlies als je zwanger bent. Het is namelijk bloedverlies wat in een vroeg stadium optreedt. In sommige gevallen weet je nog niet eens zeker of je zwanger bent. Het ontstaat op het moment dat je ongesteld zou moeten worden en dus vragen vrouwen zich af of ze nou zwanger zijn of een miskraam krijgen. Veel zorgen die begrijpelijk zijn, toch is dit bloedverlies normaal. Er is een tekort aan hormonen en daardoor weet je lichaam nog niet goed dat er een bevruchting heeft plaatsgevonden. Meestal gaat het bloeden na een paar van deze pseudo-menstruaties vanzelf over. Mocht het echter maand op maand blijven komen, laat het dan je huisarts of verloskundige weten.
Zwanger en bloedverlies door randbloeding van placenta
Doordat de randen van de placenta vastzitten aan de baarmoederwand, wordt de placenta ‘meegetrokken’ door je groeiende baarmoeder. Op de aanhechtingen komt wat spanning te staan, waardoor kleine vaatjes in de wanden kunnen scheuren. Hierdoor verlies je vooral aan het begin van je zwangerschap wat licht bloed. Dit bloedverlies van de placenta is volkomen onschuldig.
-Placenta voor uitgang-
De placenta kan echter ook deels voor de uitgang liggen. Aangezien de placenta zorgt voor bloedtoevoer naar je baby, kan het gebeuren dat je door deze positie wat bloedverlies ervaart. De ligging van de placenta kan vastgesteld worden middels een echo. Door het groeien van de baarmoeder is in de meeste gevallen dit probleem opgelost voor de bevalling. Een enkele keer blijft de placenta toch te dicht bij de baarmoedermond en kan dit een reden zijn voor een keizersnede. Wanneer dit opgemerkt wordt tijdens je controles, zal dit uiteraard door middel van echo’s goed in de gaten worden gehouden.
Zwanger en bloedverlies na gemeenschap
Een positieve zwangerschapstest kan het einde betekenen van fanatiek sporten, een glaasje wijn of een heerlijk broodje filet americain. Maar je hoeft echt niet meteen alle leuke dingen overboord te gooien. Als je altijd genoot van seks, doe dat dan ook zeker tijdens je zwangerschap. Dit is volkomen veilig en door de veranderende hormonen voor sommige vrouwen zelfs nog plezieriger. Echter komt het weleens voor dat een vrouw gaat bloeden na de seks. Natuurlijk is dat schrikken en vraag je je af of dat wel normaal is.
Maak je vooral niet te veel zorgen. Stress is immers niet bevorderlijk voor jou en je kindje. Licht bloedverlies na gemeenschap komt in het eerste trimester van een zwangerschap vrij vaak voor. Er zijn vier typische oorzaken:
Innestelingsbloeding
Nadat een bevruchte eicel zich in het slijmvlies van de baarmoeder nestelt, kan er een innestelingsbloeding ontstaan. Deze bloeding is licht en kan wel twee tot zeven dagen aanhouden. Het kan zijn dat je in deze periode gemeenschap hebt en dus het bloed van deze innesteling waarneemt in wat slijm of sperma.
Veranderingen aan de baarmoederhals
Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam van een vrouw. Hierbij is de baarmoederhals in het bijzonder een gebied dat het meest zal veranderen. Gedurende de zwangerschap wordt deze gevoeliger en beter doorbloed. Na diepe penetratie kan er dan ook wat licht bloedverlies optreden.
Infectie
Ook een infectie kan zorgen voor bloedverlies na gemeenschap. De baarmoederhals kan bijvoorbeeld ontstoken zijn. Een aantal symptomen hiervan zijn: jeuk, bloederige afscheiding en pijn bij de geslachtsgemeenschap.
Bevalling in zicht
Als je aan het einde van je zwangerschap bent, kan bloedverlies na gemeenschap duiden op de start van jouw bevalling. De slijmprop raakt los en zorgt voor wat bloederige slijmafscheiding.
Bovenstaande samengevat: Het is dus heel normaal dat je na geslachtsgemeenschap wat bloed kunt verliezen. Als dit hevig of langdurig wordt, is het natuurlijk wel belangrijk dat je meteen aan de bel trekt.
Zwanger en bloedverlies na ontlasting
Tijdens de zwangerschap kan het gebeuren dat je ontlastingspatroon heel anders wordt. Waar je voorheen gemakkelijk naar de wc kon, is het nu misschien geregeld een moeizaam proces. Zeker als je een aantal dagen niet bent geweest, kan jouw ontlasting erg hard worden. Om deze harde ontlasting eruit te krijgen, ga je automatisch meer en harder persen. Door de goede doorbloeding van de baarmoedermond kun je hierdoor wat licht bloedverlies krijgen. Het is dan ook belangrijk om tijdens je zwangerschap veel vezels te eten en veel water te drinken. Soms verwarren vrouwen bloedverlies tijdens het toiletbezoek nog weleens. Je kunt namelijk ook een aambei hebben of een gesprongen vaatje bij je anus. Het bloed zit dan echt bij de ontlasting en komt niet uit de vagina.
Zwanger en bloedverlies door gevoelige baarmoedermond
Tijdens de zwangerschap is de baarmoedermond veel meer doorbloed dan normaal. Je kunt je voorstellen dat er bij enig contact dan ook een lichte bloeding kan ontstaan. Dit noemt men ook wel een contactbloeding. Zoals eerder beschreven kan dit gebeuren na geslachtsgemeenschap, maar ook na het maken van een inwendige echo. Vrouwen die met medische hulp zwanger zijn geworden, krijgen heel vroeg in hun zwangerschap al een echo. Op deze manier kan de gynaecoloog bepalen of er een zwangerschap is, of het hartje klopt én of het vruchtje op de goede plek zit. Het is goed om te weten dat je na zo’n eerste inwendige echo ook bloedverlies kunt ervaren.
Blijf kalm en relativeer
Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Maar nu je weet dat er tal van oorzaken zijn van bloedverlies als je zwanger bent, kun je het wellicht wat beter relativeren. Bedenk dat dit heel veel voorkomt en in de meeste gevallen prima afloopt. Je hebt er niets aan om je helemaal onder te dompelen in stress. Dit heeft alleen maar negatieve gevolgen voor het verdere verloop van jouw zwangerschap en voor de bevalling. Verderop in dit artikel wil ik je dan ook graag wat meer informeren over de negatieve gevolgen van stress. Maar nu eerst nog mijn eigen verhaal. Want als geen ander weet ik hoe ontzettend veel stress het geeft als je zwanger bent en bloedverlies ervaart.
"Ik was er van overtuigd dat ik een miskraam kreeg door het bloedverlies, gelukkig zagen we op de echo een kloppend hartje."
Mijn ervaring met heftige bloedingen tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap van mijn zoon heb ik last gehad van behoorlijk heftige bloedingen. Ik had een negatieve vroege zwangerschapstest en een week lang bloedingen. Het voelde dus alsof ik ongesteld was en ik was er dan ook van overtuigd dat het die maand niet was gelukt. De weken na mijn ‘menstruatie’ bleef ik echter maar bloed verliezen. Bovendien voelde ik mij ook heel beroerd en misselijk. Voor de zekerheid deed ik nog een keer een zwangerschapstest. En die was positief! Toch ging ik door die bloedingen met deprimerende gedachtes naar de eerste echo. Het zal vast een miskraam zijn.
Het kan zomaar goed gaan
Maar tijdens de echo was er een kloppend hartje te zien. Naast het vruchtzakje bleek een bol met bloed te zitten; de oorzaak van mijn bloedverlies. Tot de bloeding weg was, heb ik nog diverse echo’s gekregen. Daarop was steeds te zien dat de groei van onze baby goed doorzette. Inmiddels ben ik moeder van een gezonde zoon en waren al die zorgen voor niets. Ik had toen echt geen idee dat het ook gewoon goed kan gaan na zulke heftige bloedingen.
Negatieve gevolgen van stress
Je weet nu dat bloedverlies als je zwanger bent heel vaak onschuldig is. Maar ja, de hormonen gieren door je lijf en vaak word je hierdoor toch behoorlijk onzeker. Bovendien is er geregeld ook nog zo’n stemmetje in je achterhoofd die zegt: ‘Ja, maar als nou net ik …’ Kortom; zwanger en bloedverlies is gewoon geen fijne combinatie en zorgt bij nagenoeg iedere vrouw voor stress. En dat is wat je nou net niet kunt gebruiken.
Zwangerschap en stress
Als je gedurende je zwangerschap vaak last hebt van stress, heeft dat een aantal gevolgen voor jou. Je kunt serieuze problemen met slapen krijgen. Doordat je steeds alert bent, kan jouw lichaam niet goed ontspannen. Maar er zijn meer vervelende klachten die je kunt ontwikkelen als je stress ervaart door bijvoorbeeld bloedverlies als je zwanger bent. Dit zijn onder andere:
- Een hoge bloeddruk
- Problemen met je darmen
- Moeite om te concentreren
- Veroudering
- Depressieve gevoelens
- Suikerziekte
- Verzwakt immuunsysteem
- Hart- en vaatziekten
- Overgewicht
- Vermoeidheid
Hier zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten! Daarom is het belangrijk dat je op zoek gaat naar rust en ontspanning.
Gratis aanbod Hypnobirthonline
Het is mijn missie om vrouwen meer rust en ontspanning te laten ervaren tijdens hun zwangerschap en bevalling. Om jou te helpen heb ik dan ook twee mooie gratis opties. Indien gewenst, kun je gebruik maken van:
Hypnobirth mp3
Met deze 3Keys Hypnobirth mp3 vind jij de rust en ontspanning die je zo nodig hebt tijdens je zwangerschap, maar ook tijdens je bevalling. Je kunt deze mp3 luisteren waar en wanneer jij dat wilt.
Zwangerschaps affirmaties
Ben je niet zo van het luisteren, maar juist zeer geïnteresseerd in affirmaties? Dan is dit gratis e-book precies wat voor jou. Mindful en ontspannen genieten van je zwangerschap gaat zeker lukken met maar liefst elf zwangerschaps affirmaties.
Klik op de volgende linkjes om direct te beginnen: Hypnobirth mp3 & zwangerschaps affirmaties.
Vind rust en vertrouwen terug met 3Keys Hypnobirthing
Mocht je meer hulp nodig hebben, bekijk dan eens de voordelen van mijn 3Keys Hypnobirthing cursus. Deze cursus is speciaal voor zwangere vrouwen. Je ontdekt dat het helpt bij kwaaltjes tijdens je zwangerschap en dat het helpt om te bevallen zonder pijn. Je zelfvertrouwen groeit en er ontstaat meer rust in je hoofd.
Je kunt de cursus direct als je zwanger bent starten en daardoor meteen van de vele voordelen genieten. Dit kan geheel op je eigen tempo. Geniet je liever tien maanden lang of doorloop je de gehele cursus in één dag? Het is aan jou! Het unieke aan deze cursus is dat het helpt vanaf week één van je zwangerschap, tijdens je bevalling én in je kraamtijd. Bovendien versterkt het de binding met jouw baby.
Ben je onzeker door het bloedverlies nu je zwanger bent? Heb je hierdoor te veel stress opgebouwd? Breng dan direct de rust terug in je leven.
Klik hier en ervaar vandaag al meer rust en vertrouwen.