Welke zwangerschapscursus past bij jou?
6 min. leestijd

Welke zwangerschapscursus past bij jou?

Yes! Je bent zwanger. Eindelijk gaat jouw grote wens in vervulling. Misschien staar je nog vol ongeloof naar die dikke plus op de zwangerschapstest, maar weet dat er de aankomende tijd veel gaat veranderen. En dat is alleen maar heel erg leuk! Een van de dingen waar veel zwangere vrouwen met elkaar over kletsen is dé zwangerschapscursus. Wat is het precies? Wat ga je daar doen? En welke zwangerschapscursus past nou bij jou?


Bevalcursus, pufcursus of Hypnobirthing


 Vaak wordt een zwangerschapscursus ook wel bevalcursus, pufcursus of Hypnobirthing genoemd. Maar welke naam het beestje ook heeft; alles draait om een goede voorbereiding. Tijdens zo’n cursus leer je dan ook hoe jij je goed kunt voorbereiden op de bevalling. Bepaalde technieken zoals ontspanning en ademhaling worden geoefend, maar ook ontvang je informatie over de zwangerschap en wat daar allemaal bij komt kijken.


Welke zwangerschapscursussen zijn er?


 Waar onze moeders vroeger allemaal braaf naar de zwangerschapsgym gingen, hebben wij vrouwen vandaag de dag volop keuze. Uiteraard heef dit zijn voor- en nadelen. Het kan je ook overweldigen en misschien vind je het heel lastig om een keuze te maken. Daarom voor jou in dit blog de meest voorkomende zwangerschapscursussen op een rijtje. Zo ontdek jij welke pufcursussen er zijn en welke bij jou past.


Gym


Zwangerschapsgym is misschien wel de meest bekende zwangerschapscursus. Deze vorm van pufcursus wordt vaak in grotere groepen gegeven. Vrouwen wisselen er graag ervaringen, tips en trucks uit. Er wordt tijdens deze cursus vooral veel gewerkt aan oefeningen om je houding te verbeteren en je leert effectief te persen. Uiteraard wordt er ook algemene informatie gedeeld over je zwangerschap, de bevalling en over de kraamperiode.


Mensendieck en Cesar


Bij de oefentherapie Mensendieck gaat het vooral om bewustwording. Hoe is jouw houding en hoe kun je die verbeteren? Tijdens deze bevalcursus leer je veel over de veranderingen in je lichaam. Je ontdekt hoe je jouw conditie op peil kunt houden en hoe je jouw bekkenbodem- en buikspieren beter kunt laten functioneren. Natuurlijk leer je ook  ademhalings- en perstechnieken ter voorbereiding op de bevalling.


Bootcamp


Deze zwangerschapscursus is vooral geschikt voor de fanatieke sporter. Als je tijdens je zwangerschap goed in conditie blijft, zal jouw bevalling en het herstel daarna soepeler verlopen. Het is een ideale cursus als je graag in de buitenlucht bezig bent. Natuurlijk wordt er tijdens de cursus rekening gehouden met jouw zwangere lichaam. Wat kun je beter wel doen en wat beter niet? Als het voor jou goed voelt, kun je met bootcamp zelfs doorgaan tot de laatste week van je zwangerschap.


Yoga


Bij zwangerschapsyoga gaat het om bewustwording en ontspannen. Je ontdekt hoe je vertrouwen kunt krijgen in je eigen lijf. Maar ook hoe je de signalen kunt opvolgen die jouw lichaam je geeft. Het doel is dat je tijdens jouw bevalling minder snel paniek voelt en dat je veel beter weet wat je moet doen. Tijdens zwangerschapsyoga leer je echter ook een aantal lichamelijke oefeningen. Hierdoor kun je rug- en bandenpijn verminderen, maar ook minder last van slapeloosheid ervaren.


Zwemmen


Door de opwaartse kracht van het water kun je met een steeds groter wordende buik de meeste bewegingen nog   probleemloos maken. Dit is dan ook de reden dat zwangerschapszwemmen populair is bij veel vrouwen. Op speciale uren kun je zwemmen in extra verwarmd water. Dit komt jouw bloedsomloop uiteraard ten goede. Hierdoor verhoogt onder andere de zuurstofopname uit je bloed en dat is belangrijk voor jou én je kindje. Zwangerschapszwemmen is echter meer een aanvulling op een andere bevalcursus. Je leert er bijvoorbeeld niet speciale puftechnieken voor de bevalling.


Online zwangerschapscursus


 Het kan ook zijn dat een reguliere zwangerschapscursus helemaal niet bij jou past. Misschien heb je niet veel tijd of geen vaste tijd om naar zo’n pufcursus toe te gaan. Of je bent helemaal geen groepsmens en volgt liever een cursus in je eentje of met je partner. Natuurlijk wil je wel een goede voorbereiding, dus vraag jij je af wat je in dit geval het beste kunt doen. Mijn advies is om dan te kiezen voor een online zwangerschapscursus. Deze kun je heel relaxed in je eigen omgeving en op jouw tijd volgen. Weet je dat mijn 3Keys Hypnobirthing hier uitermate goed geschikt voor is? Daarover later meer.


Zwangerschapscursus met partner


 De keuze om een zwangerschapscursus samen met je partner te volgen, is een heel persoonlijke. Sommige vrouwen hebben daar geen behoefte aan, terwijl andere vrouwen niets liever willen dan samen met hun partner zich voorbereiden op de geboorte van hun kindje.

Lijkt jou dat ook prettig? Dan is de cursus Samen Bevallen precies wat voor jou. Naast ademhalings- en ontspanningstechnieken, wordt er ook aandacht besteed aan je lichaamshouding. Tijdens de cursus gaat jouw partner leren hoe hij of zij jou kan masseren tijdens de bevalling. Je kunt Samen Bevallen op verschillende locaties in Nederland volgen. Meestal bestaat een groep uit zo’n drie tot zes stellen.


Welke zwangerschapscursus past bij mij?


 Nu je informatie hebt gelezen over de soorten zwangerschapscursussen, heb je misschien ontdekt waar jij graag voor kiest. Maar ik kan mij ook voorstellen dat je het lastig vindt om te beoordelen wat nou het beste bij jou past. Er zijn immers nogal wat verschillende manieren om je voor te bereiden op je bevalling. Hieronder zie je een soort checklist. Dit kan een handige houvast zijn als je je afvraagt: Welke zwangerschapscursus past bij mij?


Behoeftes


 Ga voor jezelf na waar jouw behoeftes liggen. Ben je een type dat vooral fit wil blijven door veel oefeningen te doen of kies je liever voor een cursus waar de focus ligt op rust en ontspanning.


Tijd


 Bedenk hoelang jij ondersteuning wilt. Is dat gedurende de hele zwangerschap of doe je liever een korte pufcursus? Hoeveel tijd kun je vrijmaken?


Alleen of met partner


Bespreek samen wat jullie wensen zijn en bekijk dan wat het beste voelt.  


In een groep of alleen


 Bedenk of jij het fijn vindt om met andere zwangere vrouwen informatie en ervaringen uit te wisselen. Als je daar geen behoefte aan hebt, kies dan voor een individuele cursus. Dat laatste kan ook handig zijn als je heel specifieke begeleiding nodig hebt.


Wanneer?


 Start je liever op tijd omdat je dan nog redelijk fit bent? Of heb je liever begeleiding als de bevalling meer in zicht komt?


Proefles


 Bij twijfel kun je altijd navragen of er een proefles is. Op die manier ontdek je vrij snel of de gekozen zwangerschapscursus bij jou past.


3Keys Hypnobirthing


 Natuurlijk vind ik zo’n breed aanbod van zwangerschapscursussen mooi. Op deze manier kun jij echt iets kiezen wat bij jou past. Maar wat ik jammer vind, is dat er eigenlijk altijd vanuit gegaan wordt dat het niet mogelijk is om zonder pijn te bevallen. Nagenoeg alle zwangerschapscursussen zijn er opgericht om op een positieve manier met de pijn om te gaan. Maar wat als ik jou vertel dat jij wél pijnloos kunt bevallen?


3Keys Hypnobirthing cursus bijzonder helpend


Mijn 3Keys Hypnobirthing cursus is een online cursus speciaal voor zwangere vrouwen. Met deze cursus is het mogelijk om in een echte diepe laag van hypnose te komen. Hierdoor zul je ontspannen worden en weinig angst en pijn ervaren. Tevens zal het veel beter lukken om goede beslissingen te nemen en kun je flexibeler omgaan met momenten tijdens de bevalling die anders verlopen dan jij had gedacht.


Voordelen 3keys Hypnobirthing cursus


Een 3Keys Hypnobirthing zwangerschapscursus kent vele voordelen. Dit zijn onder andere:

  • Helpt bij kwaaltjes tijdens je zwangerschap
  • Helpt om pijnvrij te bevallen
  • Verbetert je zelfvertrouwen
  • Zorgt voor rust in je hoofd
  • Zorgt voor een goede binding met je baby
  • Je kunt de cursus overal en op elk gewenst moment beluisteren
  • Ondersteunt alle bevallingen; zowel natuurlijk als medisch
  • Geheel op je eigen tempo (of je nu één dag erover doet of tien maanden; dat maakt niets uit)
  • Zorgt voor fysiek én mentaal herstel na je bevalling

Wil je alvast gratis kennismaken met 3Keys Hypnobirthing. Ga hier naar een heerlijk rustgevende en ontspannende zelfhypnose audio.


Vanaf welke week zwangerschapscursus?


 
Veel vrouwen vragen zich af wanneer je kunt starten met een puf- of bevalcursus. En als zij zich dan gaan verdiepen in allerlei bevalcursussen ontdekken ze ook nog dat je op verschillende momenten in je zwangerschap kunt starten. Wat een keuzestress. Want waar doe je goed aan? In mijn optiek tellen alle dagen mee. Je bent zwanger en vooral bij een eerste zwangerschap is álles nieuw! Bovendien zal de bevalling beter verlopen als je rustig en ontspannen bent tijdens jouw zwangerschap. Daarom kun je met 3Keys Hypnobirthing al vanaf week één starten.


Cursus tot in de kraamtijd


 Vanaf de eerste week van je zwangerschap word jij geholpen. Je ontdekt dat je meer rust ervaart en het daarom ook beter lukt om je voor te bereiden op de bevalling. Het unieke aan deze zwangerschapscursus is dat het doorloopt tot in de kraamtijd. Zelfs dan helpt het jou met herstel.

Wil jij graag gedurende je hele zwangerschap, tijdens je bevalling én in de kraamtijd ondersteuning? Dan is de 3Keys Hypnobirthing cursus dus helemaal iets voor jou!


BEKIJK CURSUS


Over de schrijver
Reactie plaatsen